Postikulut kirje 3,50€ / paketti alk. 4,90€ / ilmainen toimitus yli 100€ tilauksille. Postitukset ma ja to.

Läppärisuojan ompeluohje + ilmaiset tekstitiedostot

Läppärisuojan ompeluohje + ilmaiset tekstitiedostot

Tammikuun ompeluprojektina on käytännöllinen suojapussukka kannettavalle tietokoneelle. Suoja on ommeltu kevyestä sileästä puuvillakankaasta, jonka välissä on kerros levyvanua. Tämä läppärisuoja on helppo ja nopea aloittelijankin ommella ja mitat saa säädettyä oman laitteen mukaan.

Kankaat, vetska ja silityskalvo löytyy tietysti meiltä Kotoa Kangaskaupasta!

Samassa yhteydessä on tarjolla ensimmäinen "kuukauden freebie-tiedosto" eli kuvatiedosto tekstien leikkelyyn elektronisella leikkurilla (esim. cricut ja cameo). Tekstitiedosto on ladattavissa ilmaiseksi tammikuun ajan ja sisältää 5 erilaista läppärilaukkuun sopivaa tekstiä. Toki niitä voi käyttää vaatteissakin! Jos kotoa ei löyty leikkuria niin kuvat voi myös tulostaa, teipata silityskalvoon kiinni ja leikata askarteluveitsellä ääriviivoja pitkin tai piirtää kirjaimet kalvoon ja leikata saksilla. Tekstit voi ladata täältä kliks!

Sitten ompeluohjeeseen!

Kappaleiden mitat riippuvat omasta laitteesta. Minun läppäri on MacBook pro ja kooltaan 32 x 22cm ja päälli- ja vuorikankaat leikkasin 37cm x 27cm eli lisäsin mittoihin 5cm. Lopputuloksesta tuli istuva eikä se olisi sallinut merkittäviä trimmailuja kesken ompelun, eli kappaleiden kohdistukseen kannattaa jonkun verran satsata. Ompelin saumat noin 1cm saumavaroilla poislukien vetoketju, joka tuli kappaleen yläreunaan. Ei kuitenkaan kannata liiaksi stressata, koska olen melko suurpiirteinen ompelija ja tästä tuli hyvä!


Tarvikkeet:

2kpl päällikangas
2kpl vuorikangas (minulla sama kuin päällikangas)
2kpl levyvanu 150g ( hiukan isompi kuin päällikankaan palat)
Vetoketju vähintään 40cm
Koristeluun silityskuva / teksti / nimi

Kankaat kannattaa esipestä ennen ompelua, sillä puuvilla kutistuu ja pehmenee ensimmäisessä pesussa. Myös silityskuva tarttuu paremmin.

silityskuvan kiinnittaminen

Jos aikeena on kiinnittää silityskuva niin se tehdään ihan ensimmäisenä. Itse käytin focus-tekstiä, jonka leikkasin noin 23cm leveänä. Silityskalvona on Siserin upea sileä glitterkalvo Easypatterns Glitter sävyssä Water ink. Se kiinnitetään painamalla 15sek per kohta silitysraudan kakkospisteellä ilman höyryä. Päällimmäinen suojakalvo poistetaan sen ollessa vielä kuuma.


Silityskalvon päällimmäisen suojakalvon poistamisen jälkeen käydään kuva vielä läpi leivinpaperin läpi. Erityisesti reunat on hyvä käydä painamalla läpi niin kalvo sulautuu paremmin kankaaseen. Easypatterns glitter on hiukan paksumpi kalvo Siserin yksivärisiin verrattuna, koska siinä on kuviokalvo + glitterit + läpinäkyvä sileä kerros.

 

Sitten päästään piirtämään tikkausviivat. Tähän voi käyttää esim. prymin haihtuvaa kynää tai vastaavia. Itse käytän tähän tarkoitukseen helposti saatavaa Pilot Frixion geelikynää, jota myydään esim. suomalaisessa kirjakaupassa, cittareissa, clas ohlsonilla ja monessa muussa kaupassa. Käytän näitä paljon muistiinpanojen tekemiseen niin on näppärä et samalla tuotteella saa kankaatkin merkattua. Frixion-kynien muste muuttuu näkymättömäksi lämmön vaikutuksesta, joten se poistetaan lopuksi silittämällä. Muista silti testata omaan kankaaseen, jotta se varmasti poistuu :D

Pystyyn tulevat tikkaukset piirsin noin 5cm välein, joista ensimmäinen on reunasta 2,5cm.


Päällikankaan voi ennen tikkausta nuppineulata, harsia tai apuliimata levyvanun päälle. Itse tykkään käyttää jälkimmäistä tapaa sen nopeuden ja helppouden vuoksi. Prymin suihkutettava pesussa liukeneva liima ei löydy meidän valikoimasta vaan olen ostanut sen paikallisesta ompelutarvikeliikkeestä. Tämä ei kuitenkaan ole pakollista vaan nuppineulaaminen toimii edelleen mainiosti!


Sit tikkaamaan! Ompele suoralla ompeleella piirtämiesi tikkausviivojen päältä. Tee sama myös läppärilaukun toiselle päällyskankaalle.


Tikkauksen jälkeen poistetaan frixion kynän jälki silittämällä ompeleiden päältä.


Nyt leikataan ylimääräiset levyvanut ympäriltä pois. Palat leikattiin aluksi reiluiksi, koska kankaat vähän elävät tikkauksen edetessä. Näin saadaan tasaiset reunat sen kummempia huolehtimatta. 

Nyt on etu ja takaosa valmis ja päästään kokoamaan pussukkaa.


Pussukan kokoaminen aloitetaan kiinnittämällä vetoketju. Valitsin tähän erittäin helpon tavan kiinnittää vetoketju, sillä se monesti pelottaa varsinkin aloittelevia ompelijoita.
Sulje vetoketju ja asettele se tikatun päällyskankaan päälle hampaat kankaan oikeaa puolta vasten. Vetoketju saa tulla molemmista päistä kankaiden yli, siitä ei tarvitse välittää. Asettele sitten päälle vuorikangas siten, että vuorikankaan oikea puoli on päällyskankaan tikattua puolta vasten. Helpoiten tämä selviää kuvasta. 

Ompele sitten vetoketju kiinni suoralla ompeleella. Lopputuloksen pitäisi näyttää tältä:

Sitten ommellaan toinen päällyspala + vuoripala vetoketjun toiselle puolelle samalla lailla:


Asettele pöydälle päällyskappale ja sen päälle vetoketjun ompelematon puoli siten, että tikatut kankaat ovat oikeat puolet vastakkain. Lisää sen jälkeen vetoketjun päälle vuorikangas siten, että vuorikankaan nurja puoli on ylöspäin. Nuppineulaa vetoketju paikalleen ja ompele kiinni kuten aiemmin.


Pussukka näyttää nyt tältä kun molemmat päällyskankaat + vuorikankaat on ommeltu vetoketjuun.


Sitten tikataan saumavarat vetoketjuun nurjalta puolelta. Silitä kankaat vetoketjun molemmilta puolilta. Asettele työ siten, että vuorikappale + 2 tikattua kappaletta on vasemmassa kädessä ja oikealla puolella vain yksi vuorikappale. Tikkaa sitten vetoketjun vierestä siten, että tikin alle jää vuorikappale, vetoketju ja sen puolen saumavarat. Kuvassa tikkauslinja näkyy punaisella. Huom. älä tikkaa kuvassa näkyvää vetoketjun päätä mukaan, koska se leikataan myöhemmin pois. Sen voi leikata ennen tikkaustakin jos haluaa. Nyt työ näyttää nurjalta puolelta tältä:


Tikkaukset näkyvät vain vuorikankaan puolella. Emme tikanneet päällyskankaan puolelta, jotta vetskan reunat näyttää paremmalta valmiissa pussukassa.


Siirrä vetoketjun vedin keskelle työtä ja leikkaa ylimääräinen vetoketju reunoilta pois. Työn oikea puoli näyttää nyt tältä. Seuraavaksi ommellaan pussukan reunat.

Asettele työ siten, että tikatut kappaleet ovat oikeat puolet vastakkain ja vuorikappaleet ovat oikeat puolet vastakkain. Siitä tulee iso suorakulmio. Asettele vetoketjun kohta siten, että vetoketjun hampaat osoittavat tikattuun päällyspuoleen päin kuten kuvassa. Laita ne päällekäin ja nuppineulaa kiinni.


Ompele sitten koko suorakulmion ympäri jättäen vuorin alaosaan tarpeeksi iso kääntöaukko. Ompele vetoketjun kohdat varovasti käsipyörällä ja peruuta yhden kerran, jotta vetoketju kiinnittyy hyvin. Ompelusta löytyy instagramista @kotoa.kangaskauppa myös video.

Nyt pussukka on melkein valmis. Sitten käännetään työ oikein päin kääntöaukon kautta.


Lopuksi suljetaan kääntöaukko suoralla tikillä.  Työnnä vuori pussukan sisään ja töki kulmat suoriksi. Valmis!

Selvisit hienosti myös vetoketjun ompelusta! Kulmista tuli näin nätit:


Nyt kun ensimmäinen pussukka on ommeltu tekee mieli samantien ommella pari lisää! ;)

Jos yksiväriset kankaat + silityskalvo ei ole sun juttu niin valikoimasta löytyy kauniita kuviollisia puuvillakankaita ja harsokankaita :)

Kaipaatko lisäohjeita? Pussukan ompelusta löytyy video instagramista @kotoa.kangaskauppa.

Läppäripussukassa käytetyt tarvikkeet:

Kangas: Puuvilla Ecru (linkki)
Vetoketju: Ykk, lämmin valkoinen (linkki)
Levyvanu paksuus 150g (linkki)
Silityskalvo: Siser Easypatterns Glitter, Water Ink (linkki)
Teksti: täältä!
Kommentit/Comments