Tulostettava silityskalvo - Kuvallinen käyttöohje

Tulostettava silityskalvo - Kuvallinen käyttöohje

Moniväristen silityskuvien koonti yksittäisistä kalvoista on haastavaa ja aikaavievää. Helpompi tapa on käyttää tulostettavaa silityskalvoa, joka toimii tavallisen mustesuihkutulostimen kanssa (huom. ei laser). Tämä tulostettava silityskalvo (kuten kaikki myymämme silityskalvot) on Öko-tex 100-sertifioitua, joten se on turvallista käyttää eikä se sisällä haitallisia aineita. Siserin tulostettavan silityskalvon käyttö on super helppoa ja se mahdollistaa mm. lasten suosikkihahmojen viljelyn sinne tänne!

Käytännössä:

1. Etsit vain haluamasi kuvan 

2. Tulostat sen a4-kokoiselle silityskalvoarkille 

3. Leikkaat irti ja 

4. silität haluamaasi vaatteeseen!


Seuraavaksi muutama kuva, tarkempi selostus ja vinkkejä!


Silityskalvoarkki syötetään tulostimeen niin, että kuva printtautuu sen valkoiselle puolelle eikä vaaleanharmahtavalle taustapuolelle. Kuva tulostetaan perusasetuksella eikä peilikuvana, koska Siser EasyColor DTV:ssä tekstiiliin sulautuva tarttumapinta on harmahtavaa suojapaperia vasten. 

Kaikki tulostettavat kalvot eivät toimi näin. Olen koittanut toisen merkin tulostettavaa kalvoa, jolle tulostettiin nimenomaan peilikuvana. Siinä itse kalvo oli läpinäkyvää ja tekstiiliä vasten tuleva pinta oli päällimmäisenä. Tämän jälkeen kuva silitettiin kiinni kalvon taustapuolelta niin, että muste jäi tekstiilin ja läpinäkyvän kalvon väliin. Se oli ihan toimiva tuote, mutta lopputuloksena värit eivät olleet yhtä kirkkaat kuin tämän Siserin kalvon kanssa. Pidän myös Siserin sileämmästä tuntumasta enemmän.

Tulostuksen jälkeen annetaan kuvan kuivua vähintään 5 minuuttia.

Vinkki tulostusvaiheeseen: Tulosta kerralla koko arkillinen täyteen kuvia ja leikkaa niitä irti sitä mukaa kun ne tulevat käyttöön. Kuvat voi kerätä arkille joko wordilla tai esimerkiksi selainpohjaisella canva-ohjelmalla. Canvassa voi suoraan valita a4-pohjan. 

Jos et halua tulostaa heti koko arkkia täyteen niin asettele kuvasi arkin yläosaan. Näin arkin alaosa jää ehjäksi eikä ainakaan oma tulostimeni temppuile kun myöhemmin tulostan alaosaan sijoitetun kuvan.


Tulostamisen jälkeen leikataan kuvan ympäriltä ylimääräinen kalvo pois. Tässä vaiheessa kannattaa ottaa talteen myös harjoituspala, jolla on hyvä harjoitella kalvon kiinnittämistä tilkkuun. Silityskalvo on pohjaväriltään valkoista, joten kuva leikataan mahdollisimman läheltä ääriviivoja. Tämä ei ole niin tarkkaa vaaleammille tekstiileille kiinnittäessä, mutta tummalla taustalla huolimattomasti saksittu reuna saattaa pistää silmään. Toisaalta kuvalle voi jättää  valkoisen reunuksen myös yksityiskohdaksi :) 

Tämän vaiheen voi tehdä myös elektronisella leikkurilla, jos sellainen on käytössä (esim. Cricut tai Silhouette cameo). Leikkurin kanssa kuvat kannattaa asetella ja tulostaa leikkurin suunnitteluohjelmassa ja käyttää Print & Cut -toimintoa. Prosessi on samankaltainen kuin tekisi niillä tarroja, mutta tarrapaperin sijaan tulostimeen sujautetaan silityskalvo :D Näppäräsormisimmat käsityöintoilijat voivat leikata kuvat irti myös terävällä askarteluveitsellä. Veitseen on hyvä vaihtaa uusi terä, jos sitä on aikaisemmin käytetty paperin tai pahvin leikkaamiseen.


Seuraavaksi kuoritaan kuva irti taustapaperista. Tämä on tosi simppeli vaihe. Jos käytit leikkurin Print & Cut -toimintoa niin ylimääräisen kalvon perkaamisen jälkeen voit siirtää kuvan myös lämmönkestävälle siirtoteipille. Se ei usein ole tarpeellista ellei kuvasi koostu monesta erillisestä osasta. Tärkeintä tässä vaiheessa on, että silityskalvon takana oleva suojapaperi poistetaan, minkä jälkeen kuva asetetaan kankaalle. 

Huomioitavaa on myös se, että leivinpaperin kanssa kiinnitettäessä Siser väläyttää videollaan jopa 60-asteen pesulämpötilan kun taas siirtoteipin avulla kiinnitetyn kuvan luvataan kestävän 40-astetta. En ole itse tätä testannut, mutta voisi joskus testipalalla testata.

Vinkki: Koristeltava kangas kannattaa esipestä kemikaaleista + muista käsittelyistä ja mieluiten ilman huuhteluainetta. Samalla kangas myös kutistuu sen verran mitä on kutistuakseen. Ennen kuvan kiinnitystä pinta silitetään rypyttömäksi ja varsinkin lemmikkiperheissä on hyvä käydä alue varmuuden vuoksi läpi tarrarullalla.



Lopuksi kuva "sulatetaan" lämmön ja paineen avulla kiinni kankaan kuituihin. Kiinnitys kannattaa tehdä kovalla ja kestävällä alustalla, esimerkiksi keittiöpöydällä tai -tasolla. Kankaan alla on näppärä käyttää puista leikkuulautaa. Itsellä on yksi leikkuulauta varattu vain ja ainoastaan silityskuville.  Kiinnitystä EI kannata tehdä silityslaudan päällä, sillä se on aivan liian pehmeä alusta eikä kestä kunnolla silitysraudan päälle nojaamista.

Lämmitä silitysrauta kahdelle pisteelle, esilämmitä koristeltava alue, asettele kuvan päälle leivinpaperi ja paina lujaa noin 15sec per kohta. Huomaat miten silityskalvo alkaa sulautua kankaaseen ja kankaan kuidut alkavat kevyesti erottua silityskuvan läpi. Tämän jälkeen silityskuvan tarttuvuutta voi varmistaa käymällä kuvaa noin minuutin verran varovasti silittäen läpi. Älä hankaa kovaa ja isosti, vaan käy etenkin reunat läpi pienellä edes-takaisin-liikkeellä.

Noudata kalvon data-sheetin ohjeita, jos käytät lämpöprässiä.

Valmista tuli! Odota vähintään 24h ennen ensimmäistä pesua ja pese vaate aina nurin päin :)

Tulostettava silityskalvo mahdollistaa monipuoliset lahjaideat ja sen kanssa vain mielikuvitus on rajana. Isovanhemmat ilahtuisivat varmasti lapsen kuvalla koristellusta vaatteesta ja lapset puolestaan pukevat mielellään päälle lemppari hahmovaatteensa. Tuunata voi niin itseommeltuja vaatteita kuin kaupastakin ostettuja, kunhan muistaa aina esipestä tekstiilit.

Tämä ohje löytyy myös videomuodossa Kotoan instagramista @kotoa.kangaskauppa. 
Jos pidät enemmän videoiden katselusta, niin alla on myös Siserin oma video aiheesta :)


Kommentit/Comments