Ompeluvinkki: Vaatteen tuunaaminen kuviollisella silityskalvolla

Ompeluvinkki: Vaatteen tuunaaminen kuviollisella silityskalvolla

Erilaisilla silityskalvoilla saa yksivärisiin vaatteisiin helposti persoonallisuutta. Isommalla kuvalla voi olla myös näppärä peittää tahroja pienten lasten vaatteista ja saada näin vaatteelle lisää käyttöikää. 

Yksiväristen silityskalvojen rinnalle Kotoan valikoimaan on saapunut Siserin ihastuttava EasyPatterns leopard tan kuosinen kalvo, jonka kuviointi on sopivan kokoista sekä isompiin kuviin että tällaisiin pienempiin teksteihinkin. Kuvan collegepaita on kokoa 104 ja tekstin leveys noin 15cm.

Kuviollinen silityskalvo on näppärä ja helppo käyttää, kunhan muistaa muutaman eron myymiimme yksivärisiin kalvoihin verrattuna. Siser EasyPatterns silityskalvon kuviopinta on tässä kalvossa päällimmäisenä ja vaatetta vasten tuleva pinta on sen alla suojamuovia vasten.  Tämän vuoksi Siser Easypatterns -silityskalvo leikataan aina kuviollinen puoli leikkuuterää vasten eikä leikkaamisessa käytetä mirroria eli peilikuva-ominaisuutta. Toinen muistettava asia on se, että tämä kuviollinen silityskalvo tarvitsee parikseen lämmönkestävää siirtoteippiä, jonka avulla leikattu kuvio napataan kiinni ja siirretään koristeltavaan tekstiiliin. Siirtoteipillä saadaan kuorittua kuvio irti suojamuovista, jolloin sen vaattetta vasten tuleva alapinta paljastuu. Lämmönkestävänä siirtoteippinä käytän Siser T.T.D Easy -siirtoteippiä, jolla on keskivahva tarttuvuus. Leo-kuvioisen silityskalvon mukana tulee aina samankokoinen pala kyseistä siirtoteippiä ja sitä voi ostaa myös erikseen :)

Alta löytyy kuvallinen ohje, josta selviää kuviollisen silityskalvon kiinnittäminen.

1. Leikkaa haluttu kuvio joko saksin tai elektronisella leikkurilla. Älä leikkaa peilikuvana. Minulla on käytössä Cricut ja leikkaan sen "iron-on vinyl" automaattiasetuksella. Perkaa sen jälkeen ylimääräinen kalvo pois kuvion ympäriltä. Tätä ei tarvitse tehdä jos leikkasit kuvion saksilla.

2. Leikkaa lämmönkestävästä siirtoteipistä kuvion peittävä pala ja poista sen takaa suojapaperi. Aseta siirtoteippi leikatun kuvion päälle ja käy alue läpi esim. raapalla painaen. Siirtoteippi on tärkeä saada paikalleen ilman ilmakuplia, jotta silityksen kanssa ei tulisi ongelmia. Ilmakuplien tai ryppyjen ilmaantuessa irrota siirtoteippi varovasti ja kokeile uudelleen. Isompien kuvien kanssa tämä vaihe on helpoin tehdä niin, että poistaa suojapaperia aina pieneltä matkalta kerrallaan niin kuin kirjojen päällystämisessäkin tehdään :D

3. Irrota siirtoteippi muovin päältä niin, että leikattu kuvio kuoriutuu taustamuovistaan ja on tarttuneena siirtoteippiin. Jos tuntuu siltä ettei kuvio tahdo irrota taustamuovistaan, niin painele siirtoteippiä kovasti kuvioon kiinni uudelleen. Tarkoitus on saada valkoista taustapuolta vasten oleva läpinäkyvä muovikalvo irti, koska se estää silityskalvoa kiinnittymästä vaatteeseen. Sen funktio on stabiloida silityskalvo leikkaamisen aikana eikä sitä sen jälkeen enää tarvita.


4. Seuraavana vuorossa on silityskalvon kiinnitys tekstiiliin. Muista aina kokeilla ensin testipalalla! Ennen kuvan kiinnitystä tekstiili kannattaa esipestä ja poistaa mahdolliset nukat ja eläinkarvat tarrarullalla. Pinnan on oltava sileä, joten se tulee ensin silittää ja sen jälkeen esilämmittää oikeaa kohtaa silitysraudalla noin 5sec ajan. Silityskalvon kiinnittäminen silitysraudalla vaatii voimaa, joten se kannattaa tehdä tasaisella ja kestävällä alustalla. Silityskalvo kiinnittyy lämmön ja paineen yhteisvaikutuksesta. Tässä paidan sisällä on puinen leikkuulauta, joka varmistaa mahdollisimman tasaisen pinnan. 

Lämmitä rauta 2 pisteeseen ja paina silitysraudalla kovaa silityskuvaa vasten 15 sec per kohta ja jatka tätä niin kauan kunnes koko silityskuvan alue on käyty läpi. Ota huomioon raudan höyryreikien sijainti ja niiden mahdollinen vaikutus. 

5. Poista silityksen jälkeen siirtoteippi kuumana. Nopean nyppäisyn sijaan poista se hitaasti ja varovasti, jotta kuvan reunat eivät ala repsottaa. 

6. Silitä nyt pelkkää kuvaa leivinpaperin läpi niin kauan, että silityskalvo tarttuu hyvin kiinni tekstiiliin. Hyvän tarttumisen tunnistaa siitä, että kalvo ikään kuin sulaa tekstiilin pintaan ja kankaan tekstuuri tulee sen läpi hiukan näkyviin. Erityisesti kuvion reunat on hyvä käydä silitysraudan kärjellä hyvin läpi.

Valmis! Odota vähintään 24h ennen ensimmäistä pesua ja pese silityskuvalla koristeltu tekstiili nurinpäin max 40 asteessa. Valmistaja ei lupaa Siser EasyPatternsille rumpukuivauksen kestävyyttä, joten kuivaa tällä kyseisellä kalvolla tuunatut tekstiilit narulla.


Käytetyt tuotteet (klikkaus vie tuotesivulle) : 
Siser EasyPatterns Leopard Tan -silityskalvo
Siser T.T.D Easy Lämmönkestävä siirtoteippi
Harjattu meleerattu joustocollege - Kaura
Kaava: Threads by Caroline - Lilly & Liam 104

Mahdollisia ongelmia ja niiden ratkaisuja:

Silityskalvo ei kiinnity kankaaseen vaan meinaa kuoriutua suojamuovin mukana pois
 - Muistithan painaa silitysraudalla lujasti kankaaseen? Silityskalvo kiinnittyy lämmön ja paineen yhteisvaikutuksesta, joten pelkkä lämpö ilman painetta ei riitä. Kiinnitys kannattaa tehdä tukevalla alustalla, jotta pääset painamaan ja tarvittaessa jopa nojaamaan silitysrautaan kunnolla. Hyväksi havaittu paikka on esim. keittiötasolla puinen leikkuulauta tekstiilin alla. 

- Ota huomioon myös höyryreikien sijainti ja niiden vaikutus. 

- Siirtoteipin päälle ei myöskään ole tarvetta asettaa esim. leivinpaperia, joten kokeile ilman sitä jos teit niin. 

- Silitysrautojen lämpösäädöt eivät ole tarkkoja, joten jos ylläolevat vinkit eivät toimineet voi olla tarve korottaa lämpötilaa. Lähde liikkeelle 2 pisteestä ja korota lämpötilaa vähitellen. Seuraa kuitenkin tarkasti prosessia, sillä liian kuumassa silityskalvo voi kärtsätä ja käpristyä. 

- Myös tekstiilin paksuus voi vaikuttaa silitysaikaan/lämpötilaan - paksummalla tekstiilillä kestää kauemmin lämmetä haluttuun lämpötilaan.

- Oikeiden säätöjen löytämiseksi tee aina testisilitys ennen varsinaisen kuvan kiinnittämistä.

Silityskuva irtosi / alkoi repsottaa pesussa
- Muista noudattaa kunkin kalvon pesuohjeita. Suurin osa silityskalvoistamme kestää jopa 60-asteen pesun + rumpukuivauksen, mutta esimerkiksi tälle kuviolliselle silityskalvolle oikea pesulämpötila on max 40 astetta ilman rumpukuivausta. Odota vähintään 24 tuntia ennen silityskalvon ensimmäistä pesua ja pese vaate nurinpäin.

- Repsottava silityskalvo on mahdollista kiinnittää takaisin silittämällä sitä leivinpaperin läpi niin, että se sulautuu kuituihin kiinni. Tarkista aina alunperinkin kalvoa kiinnittäessä, että se on kunnolla sulanut kuituihin, eikä jää ikään kuin niiden päälle makaamaan.

- Esipese kangas ennen silityskuvan kiinnitystä. Tällä on merkitystä varsinkin silitysraudalla kiinnittäessä. Parasta on pestä tekstiili ilman huuhteluainetta, silla jotkut huuhteluaineet saattavat heikentää silityskalvon tarttumista. Varsinkin vanhemmat, useasti huuhteluaineen kanssa pestyt tekstiilit kannattaa ennen silityskalvolla koristelua pestä kertaalleen ilman huuhteluainetta. Itse käytän huuhteluaineena etikkaa, eikä tarttuvuuden kanssa ole ollut ongelmaa.

- Jos silityskuva repsottaa pahasti, se on mahdollista poistaa kokonaan. Silityskuvan poistaminen tapahtuu lämmittämällä kuvaa kankaan nurjalta puolelta ja nyppäämällä silityskalvo samalla irti pinseteillä. Älä irrota silityskalvoa sormin! Silityskalvo voi irrota joko kokonaisena tai pienempinä palasina. Silityskalvon paikalle voi jäädä kalvon värinen tummempi kohta.

Kommentit/Comments